MAKLUMAN

INFAK/ WAKAF BANGUNAN DARUSSYIFA' JASIN

Infakkan sebahagian daripada harta anda untuk diwakafkan kepada pembelian bangunan Darussyifa' Jasin sebanyak 3000 kaki persegi dengan harga RM50.00 sekaki persegi.

Hubungi bendahari Ustaz Azrul di talian 0104252580 atau akaun
Bank Islam 04-033-02-027914-3

15 Disember 2012

MAJLIS SILATURRAHIM PERAWAT DARUSSYIFA' CAW. JASIN

PERAWAT-PERAWAT DARUSSYIFA' JASIN

Adalah dimaklumkan bahawa Darussyifa' Cawangan Jasin akan mengadakan majlis silaturrahim dikalangan perawat-perawat Darussyifa' Jasin  pada ketetapan seperti berikut :

Tarikh      :  28 Disember 2012
Tempat    :  Medan Ikan Bakar Saba Aur Muar
Jumlah ahli  :  34 orang
Masa       :  Berhimpun di kompleks Guru Jasin dan bertolak jam 6.15 petang.

Tentatif  ;

6.00 petang - berhimpun di kompleks Guru Jasin
6.15 petang - bertolak ke Saba Aur Muar
7.05 malam - Solat maghrib berjemaah
7.25 malam - Ucapan aluan pengerusi
7.35 malam - Ucapan Penasihat Darussyifa' Jasin  - Ust Faisol Sheikh Mohamad
8.00 malam - jamuan makan

Jangan ada dikalangan ahli yang menguzurkan diri kerana kedatangan adalah wajib !

BENARKAH RASULULLAH TIDAK PERNAH MENGUBAT ORANG YANG SAKIT?


Saya mendengar seorang penceramah mengulas sebuah hadis bahawa Rasulullah s.a.w., pernah dibawa kepadanya seorang pesakit meminta diubati. Rasulullah tidak mengubatinya, sebaliknya pesakit itu dirujuk kepada pengubat lain.
Kata penceramah itu Rasulullah tidak mengubatkan pesakit. Oleh itu bagaimana kita hendak kaitkan ilmu perubatan Islam dengan menggunakan ayat-ayat al-Quran sedangkan Nabi tidak melakukannya? Mohon penjelasan

Jawapan

Hadis yang dirujukkan penceramah tersebut adalah betul. Ia adalah hadis sahih diriwayatkan oleh Imam Muslim yang didapati dalam banyak kitab seperti Sahih Muslim dan Zaadul Ma’ad oleh Ibnul Qayyim dalam juzuk kelima.
Hadis sepenuhnya bermaksud begini:
Disebut lbnu Syihab az-Zukhri katanya; seorang lelaki telah dipatuk ular berbisa lalu dibawa kepada Rasulullah s.a.w., sengatan ular ini amat serius, lelaki itu berada di dalam sangat kritikal. Lalu Nabi bertanya kepada sahabat, apakah ada orang yang mahir mengubati bisa ular. Sahabat memberitahunya, ada, iaitu Aalu Hazmin, mereka terkenal dengan ilmu pengubatan ini. Nabi bertanya siapakah nama pengubat yang terbaik itu, lalu mereka menjawab ‘Ammarah Ibnu Hazmin. Pesakit ini dibawa berjumpa dengan ‘Ammarah, tetapi beliau enggan mengubatkannya. Lalu pesakit ini dibawa berjumpa Rasulullah s.a.w. semula.
Nabi bertanya ‘Ammarah mengapa beliau enggan merawat. Jawabnya, saya telah memeluk agama Is­lam dan saya Mendengar Rasulullah s.a.w. melarang jampi mantera untuk rawatan. Lalu Rasulullah s.a.w. berkata kepada beliau, bukan semua jampi mantera diharamkan. Ada yang boleh diamalkan jika tiada dalam jampi itu perkataan yang syirik. “Nabi menyuruh ‘Ammarah membaca jampi yang ada padanya untuk rawatan bisa tersebut. Selepas mendengarnya, Nabi membenarkan ‘Ammarah membacanya untuk tujuan pengubatan. Lalu beliau melakukannya dan pesakit itu sembuh dengan izin Allah SWT”

RAWATAN DI PUSAT RAWATAN DARUSSYIFA' CAW JASIN DIBUKA SEPERTI BIASA

Assalamualaikum.

Kepada anda yang budiman,Pusat Rawatan Islam Darussyifa' Cawangan Jasin dibuka seperti biasa setiap Isnin dan Khamis malam bermula selepas solat Maghrib. Anda yang memerlukan rawatan sila berkunjung ke Pusat rawatan tersebut.
harap maklum.

Anak Ustaz Harun Din kena tahan?

Macam2 cara dorang nak menipu zaman sekarang. Pula tu menipu menggunakan nama tokoh2 terkenal. Buatnya ada orang terpedaya dan tahu benda neh merupakan satu penipuan tak pasal2 merosakkan nama baik tokoh tersebut. Apa pun tak boleh la dorang neh. Menyusahkan orang je. Pui.Auta seorang lelaki yang menyamar anak kepada pengamal perubatan Islam terkenal, Datuk Dr Haron Din dan kononnya dia mahir dalam ilmu perubatan Islam terbongkar apabila dia dicekup polis, malam kelmarin. 

Lelaki berusia 28 tahun itu yang aktif memperdaya golongan kaya sekitar bandar raya ini dan Klang sejak tahun lalu ditahan sepasukan polis dari Bahagian Siasatan Jenayah Komersial Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Klang Selatan kira-kira jam 9.30 malam kelmarin. Dia ditahan di rumah seorang mangsanya di Seksyen 13, di sini, selepas mangsa terbabit berpakat dengan polis. 
Polis menahan lelaki itu berikutan waran tangkap dikeluarkan ke atasnya oleh Mahkamah Majistret Klang kerana gagal hadir perbicaraan bersabit kes penipuan seorang ahli perniagaan bergelar Datuk yang dianggarkan berjumlah lebih RM300,000. 
Sebelum penahanan suspek, mangsa yang mahu dikenali sebagai Tina, 46, menunggu kedatangan lelaki itu yang mahu menjual batu azimat dinamakan ‘batu petir’.-BH-

Kepada mereka2 yang pernah tertipu dengan lelaki di atas mohon tampil bagi membantu siasatan polis. Semakin banyak kes penipuan yang melibatkan dia terbongkar semakin lama la dia kat dalam tue. 

Dalam masa yang sama jika ada sesiapa yang dah terpedaya dengan lelaki tersebut atas nama "anak ustaz haron din" moga2 ini dapat memberikan pencerahan kepada korang. Bukan apa.. takut2 dorang termaki ustaz haron din pula. Padahal takde kaitan pun.