MAKLUMAN

INFAK/ WAKAF BANGUNAN DARUSSYIFA' JASIN

Infakkan sebahagian daripada harta anda untuk diwakafkan kepada pembelian bangunan Darussyifa' Jasin sebanyak 3000 kaki persegi dengan harga RM50.00 sekaki persegi.

Hubungi bendahari Ustaz Azrul di talian 0104252580 atau akaun
Bank Islam 04-033-02-027914-3

24 Disember 2012

MAKLUMAN UNTUK PERAWAT BERTUGAS HARI INI


Pusat Rawatan Darussyifa' Jasin akan dibuka seperti biasa hari ini (24 Disember 2012 - jam 7.30 - 10.30 malam). Memandangkan pesakit semakin ramai maka adalah diharapkan perawat bertugas dapat hadir lebih awal supaya aktiviti bacaan Yasin dan zikir dapat diadakan lebih awal iaitu selesai sahaja solat Maghrib.Ianya bertujuan untuk menjimatkan masa dan juga tempih menunggu bagi pesakit yang datang awal..

Sementara itu diingatkan kepada pesakit supaya tidak membawa anak-anak kecil untuk mengelakkan gangguan serta kosentrasi kepada perawat semasa merawat melainkan anak-anak yang dibawa ke pusat rawatan untuk dirawat. Kerjasama daripada semua adalah amat diharapkan.

Terima kasih.

Pengerusi Darussyifa Cawangan Jasin.

PENTINGNYA TIDUR APABILA MENGANTUK


Pentingnya Tidur Apabila Mata Mengantuk
 “Jika salah seorang di antara kamu berasa mengantuk, hendaklah kamu tidur sehingga hilang rasa mengantuknya. Jika seseorang bersembahyang ketika mengantuk bermungkinan dia membaca istighfar sedangkan sebenarnya dia sedang mencaci dirinya sendiri.”Dalam sebuah hadis disebutkan tentang kisah Abu Darda’ yang, di antaranya, tidak mahu tidur malam kerana ingin melakukan ibadah. Salman, sahabatnya, telah menegurnya dengan berkata: 
“Tuhanmu ada hak ke atasmu, badanmu ada hak ke atasmu dan isterimu ada hak ke atasmu. Berikan kepada semua ini haknya.” Ketika Nabi mendengar perkataan Salman, Baginda berkata: “Benarlah Salman.” (Bukhari) Dalam hadis yang lain diceritakan bahawa Baginda Nabi telah memasuki Masjid dan ternampak seutas tali yang merentangi dua tiang. Selepas bertanya, Baginda diberitahu bahawa tali itu adalah kepunyaan Zainab agar dia dapat berpaut kepadanya ketika keletihan melakukan sembahyang. Nabi pun terus mengeluarkan arahan:
 “Buka tali ini! Hendaklah salah seorang di antara kamu bersembahyang ketika dirinya cergas, dan ketika sudah mengantuk hendaklah tidur.” (Bukhari-Muslim)Semua ini menunjukkan bahawa Islam amat mementingkan produktiviti yang berkualiti dalam setiap amalan. Ia juga menampakkan tentang perkaitan di antara produktiviti dan kualiti dengan tahap kecergasan diri seseorang.Tidur siang pernah dianggap sebagai salah satu tanda kemalasan. Islam menganggapnya sebagai suatu kebaikan asalkan seseorang itu tidak berlebih-lebihan dengannya.Di dalam kitab ‘Misykatul Masabih’ disebutkan tentang salah satu amalan sunnah yang pernah dilakukan oleh Nabi: “Tidur yang sedikit di waktu tengahari (qailulah) tidaklah keji. Rasulullah ada melakukannya.”
 Imam Al Ghazali di dalam kitab ‘Ihya Ulumuddin’ telah berkata:
 “Hendaklah seseorang tidak meninggalkan tidur di siang hari kerana ianya membantu ibadah di malam hari sebagaimana sahur membantu puasa di siang hari. Sebaik-baiknya ialah bangun sebelum gelincir matahari untuk solat zohor.”
wallahu a’lam