MAKLUMAN

INFAK/ WAKAF BANGUNAN DARUSSYIFA' JASIN

Infakkan sebahagian daripada harta anda untuk diwakafkan kepada pembelian bangunan Darussyifa' Jasin sebanyak 3000 kaki persegi dengan harga RM50.00 sekaki persegi.

Hubungi bendahari Ustaz Azrul di talian 0104252580 atau akaun
Bank Islam 04-033-02-027914-3

23 Mac 2013


6 MUSUH IBLIS

1.      Nabi Muhammad SAW
2.      Anak muda yang taqwa, yang menyerahkan jiwanya kepada Allah SWT
3.      Orang Alim dan Wara yang saya tahu, lagi penyabar
4.      Orang yang terus menerus menjaga diri dalam keadaan suci dari kotoran
5.      Orang miskin yang sabar, yang tidak menceritakan kefakirannya kepada orang lain dan tidak mengadukan keluh-kesahnya “.Iblis berkata :” Wahai Muhammad, jika ia mengadukan keluh kesahnya kepada makhluq sesamanya selama tiga hari, Tuhan tidak memasukkan dirinya ke dalam golongan orang-orang yang sabar
6.      Orang kaya yang bersyukur. Bagaimana iblis tahu orang bersyukur. Iblis berkata :” Jika aku melihatnya meng-ambil dari dan meletakkannya pada tempat yang halal”.

5 KELEMAHAN IBLIS

1.      Rasulullah bertanya, bagaimana jika umatku mengerjakan shalat, Iblis berkata :”Aku merasa panas dan gemetar”. Kenapa? Ibli sberkata :” Sesungguhnya, jika seorang hamba bersujud kepada Allah sekali sujud saja, maka Allah mengangkat derajatnya satu tingkat”.
2.      Rasulullah bertanya, bagaimana jika umatku shaum?”. Iblis berkata : ” Saya terbelenggu sampai mereka berbuka puasa”.
3.      Rasulullah bertanya, bagaimana jika umatku menunaikan haji. Iblis berkata :” Saya menjadi gila”.
4.      Rasulullah bertanya, bagaimana jika umatku membaca Al-Qur’an. Iblis berkata :” Aku meleleh seperti timah meleleh di atas api”.
5.      Rasulullah bertanya, bagaimana jika umatku membayar zakat. Iblis berkata :” Seakan-akan orang yang berzakat itu mengambil gergaji / kapak dan memotongku menjadi dua”. Rosul bertanya” Mengapa begitu, wahai Abu Murrah ?”. Iblis menjawab :” Sesungguhnya ada empat manfaat dalam zakat itu. Pertama, Tuhan menurunkan berkah atas hartanya. Kedua, menjadikan orang yang bezakat disenangi makhluq-Nya yang lain. Ketiga, menjadikan zakatnya sebagai penghalang antara dirinya dengan api neraka. Ke-empat, dengan zakat, Tuhan mencegah bencana dan malapetaka agar tidak menimpanya”.